Tarih: 12 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  2431   

Venturia carpophila
Kara Leke



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Cladosporium carpophilum Thuem. = Fusicladium carpophilum (Thuem) Oudem. (teleomorph: Venturia carpophila E.E. Fisher), fungal hastalik etmeni olup, sezon ortalarinda gün boyu ilik ve nemli geçen havalarda ortaya çikar ve seftalinin tüm kültüvarlarini, nektarin ve kayisilar da siddetli olarak etkilemektedir. Patojen kis gibi olumsuz kosullarini en az bir yillik dallarin ince sürgünleri üzerindeki lezyonlarda geçirir. Bu hastalikli dallardaki kanserler fungusun konidisporlarini üretir ve burada üretilen sporlar küçük ve genç sürgünlere yagmur sulari ile tasinir. Dolayisiyla hastalik etmeninin spor infeksiyonu için yagmura gereksinim duyulmaktadir. Dal lezyonlarinda bol sporlanma ise nispi nemin %100 oldu havalarda, 20-30 saatlik bir süre içerisinde olmaktadir. Nemli ortamlarda fungal sporlar iyice neme doyuncaya kadar siki bir sekilde dallara yapisik kalir ve neme doydugu zaman, su siçramalari ve nemli esintiler ile gelismekte olan meyvelere, sürgünlere ve yapraklara tasinirlar. Spor çimlenmesi ve fungusun gelisimi 18-21 °C arasindaki sicakliklarda oldukça hizli olmaktadir. Meyveler hasat sonuna kadar hastalik etmenine duyarlidir, fakat hastalik belirtilerinin ortaya çikmasi için 40-70 günlük çok uzun bir inkübasyon süresine ihtiyaç duyulur. Hasat sonuna kadar meyveler hastalik etmenine karsi hassas olmasina ragmen, meyvelerin baslangiç enfeksiyonlari hastalik belirtisinin ortaya çikmasini açisindan ele alindiginda daha önemlidir. Küçük kislama lezyonlarina neden olan sürgün infeksiyonlari ya da sekonder infeksiyonlar ise sezon boyunca ortaya çikar, fakat sekonder infeksiyonlar geççi çesitler hariç, diger bitkilerin meyvelerinde ortaya çikmayabilir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Seftali kara leke hastaliginin tipik belirtileri meyveler üzerinde görülür, hastalik belirtisi küçük, girimsi ve yuvarlak lekeler seklinde olup, zamanla genislerler ve spor üretimi baslayinca siyah bir renk alarak çöküntüye sebep olmaktadirlar. Meyve lezyonlari meyvelerin genellikle omuzlarinda görülür, fakat yüzeyin herhangi bir yerinde de ortaya çikabilir. Sayi fazla oldugunda lekeler birlesir ve meyveler büyürken derinin çatlaklara yol açabilirler. Bu tür çatlaklar diger organizmalara da giris saglamaktadir. En az bir yillik sürgün ya da dal üzerindeki lezyonlar küçük, grimsi, hafif elipsi ya da yuvarlak ve hafifçe çökük bir sekildedir ve bu tür lezyonlar sezon baslarindan itibaren ortaya çikmaktadir.



Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Meyve bahçesi kuruldugunda, hava sirkülasyonu az ya da gölgeli ve toprak drenaji olmayan yerlerde bahçe tesisi edilmemeli. Meyvenin ya da yesil aksamin kurumasini saglayacak tüm pratik islemler infeksiyon riskini azaltmaktadir. Meyve bahçesinin yakininda bulunan yabani ya da bakimindan vazgeçilmis tüm seftali, nektarin ve kaysilar yok edilmelidir.
2. Gelisme sezonu baslamadan önce hastalikli görülen dallar ve bir yi önceki sürgünler budanali ve budama artiklari imha edilmeli.
3. Meyve yetistiricileri bu hastaliktan etilenen meyvelerin yüzeysel bir hastalik oldugunu devamli olarak hatirlamali ve etkilenen meyveler (siddetli infeksiyonlara maruz kalinmadi ise) baska amaçlar için kullanilabilir.
Kimyasal mücadele
Hastalikla mücadelede geçen sezondan itibaren bahçe gözleme alinir ve eger önceki sezonda hastalik ortaya çikiyorsa bir sonraki sezonda ilaçlamaya karar verilir. Eger hastalik belirtisi ortaya çikinca ilaçlamaya baslamak ise mücadelede geç kalindiginin isaretidir. Meyvelerdeki leke sayisi 10-20 arasinda ise bir sonraki sezon baslarinda çiçek taç yapraklari dökülmeye baslamasindan itibaren hasattan 40 gün öncesine kadar, özellikle nemli ve ilik geçen sezonlarda ilaçlamaya agirlik verilebilir. Zirai Mücadele Teknik Talimatlarina göre tavsiye edilen kimyasal ilaçlar. Hastalik ile mücadelede bordu bulamaci, bakirli ilaçlar ve diger koruyucu fungisitler kullanilabilir.
YMG
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Venturia carpophila
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net